Ik kom oorspronkelijk uit Schelluinen. Waar ligt dat dan, is meestal een standaard reactie. Wel, bij Gorinchem, de Alblasserwaard. Vaak gaat er dan een lichtje branden. Op deze blog een stukje geschiedenis van en herinneringen aan Schelluinen.
Wikipedia zegt: Schelluinen is een dorp in de gemeente Giessenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1230 inwoners (2004). Schelluinen heeft een basisschool genaamd o.b.s. Het Tweespan en die school heeft ook een vestiging in Giessenburg. Verder heeft het dorp een dorpshuis, speeltuin, kinderboerderij, een tennis-, voetbal-, schaats- en gymvereniging.
That's it volgens hen, maar das niet waar. Er is namelijk ook:
Remon Partycenter, een snackbar, een fietswinkel, de kerk, een autobedrijf, een restaurant en een kasteel!!!! En vergeet de Betuwelijn niet.
A15/A27
Schelluinen ligt aan het knooppunt van de A15 en de A27. Vanuit mijn slaapkamer kon ik de files zien staan. Voor binnenkomst in het dorp gaat het linksaf naar de sportvelden. Plaatselijke trots is v.v. Schelluinen, momenteel spelend in de 1e klasse. Op zaterdagmiddag is het gejuich door het hele dorp te horen. Bij binnenkomst in het dorp kom je automatisch langs de kerk en daarbij rechtsafslaand langs het kasteel.
Kasteel
Het Kasteel Schelluinen aan de Kerkweg is gebouwd in 1540 als jachthuis van de toenmalige burgemeester van Gorinchem, Snoeck. Mijn ouders kennen de bewoner van het kasteel en een tijd geleden kregen mijn neefjes samen met mijn moeder een rondleiding. Ze vonden het maar eng...
Schele Luintje??
Over de naam Schelluinen gaan veel verhalen. Eén spreekt over "Scaerluin", grappenmaker of spotvogel. Een andere verklaring noemt "Schele Luintje", een bijvrouw van één der Heren van Arkel. Zeer waarschijnlijk is Schelluinen een verbastering van het bijbelse "Ascalon", havenstad van Jeruzalem, waarvan het bezit tijdens de kruistochten vaak is bevochten. De vroegste schrijfwijze voor Schelluinen (te weten "Scalun" in een oorkonde van 1220), vertoont veel gelijkenis met "Skalon", de middeleeuwse schrijfwijze voor Askalon.
Persoonlijk vind ik Schele Luintje toch wel een mooie uitleg.
Kerk
De Nederlands Hervormde Kerk dateert van 1900 en staat op de plaats waar eerder de oude kerk stond, die al in de 14e eeuw was gebouwd. In deze kerk heb ik gezeten tot mijn 21e ongeveer, daarna verhuisde ik naar Zoetermeer. Heb ik er goede herinneringen aan? Ja op zich wel, maar ik zou er niet meer naar terug gaan. Sowieso heel Schele Luintje hoef ik niet meer in te wonen. Het dorpse vind ik niet zo aantrekkelijk meer. Hoewel het wel tof is dat iedereen elkaar groet. In Zoetermeer was dat in eerste instantie een grote schok: ik kende helemaal niemand.
Betuwelijn
Als ik naar mijn ouders ga, die nog steeds in Schele Luintje wonen, is inmiddels de Betuwelijn onderdeel van het landschap. HOE LELIJK. Ik kan me nog herinneren dat mijn opa en oma langs het spoor woonden en als ik daar logeerde, kwam om het half uur het boemeltje van Dordt naar Gorinchem langs. Vanwege de Betuwelijn moest er echter van alles en nog wat veranderen qua infrastructuur. Lelijke spoorpalen verwelkomen je nu bij binnenkomst in Scalune. Das erg jammer.
-
Tot zover Schelluinen en ja, ik ben nog steeds in de verveelstatus. En nee, ik voel me nog niet helemaal fit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten