Bij de supervisie die ik volg, bekijken we breed ons zijn en kunnen. Een onderdeel daarvan is de leerstijltest van Kolb. Door een test op internet te doen, kom je er achter wat jouw leerstijl is. Ik heb een erg uitgesproken uitkomst daarin.
Ik ben dus een keiharde 'beslisser'. Daarover het volgende:
Een beslisser is gericht op probleemoplossing en technologische toepassing van begrippen, modellen en theorieën. Hij wordt graag geconfronteerd met problemen waar één juiste oplossing voor gezocht kan worden. Zijn werkwijze is bij voorkeur doelgericht en planmatig.
Optimale leeromgeving:
· duidelijke rode draad in de stof;
· gelegenheid om zelf praktische conclusies te trekken;
· duidelijke relatie tussen leerstof en de eigen praktijk;
· technieken en aanwijzingen om problemen zelfstandig op te lossen;
· deskundige opleiders (moeten het zelf ook kunnen);
· gelegenheid om met zelf bedachte oplossingen te experimenteren.
Ik herken mezelf helemaal in deze omschrijvingen.
Eén van mijn andere supervisiecollega's is zoals dat heet een 'rond wiel', hij is van alles evenveel. Ik kan hem dus helemaal niet volgen in zijn leer- en keuzemanier. In die zin is het goed om dat van elkaar te weten, zo kun je rekening houden met elkaar.
En daar is supervisie dus voor: jezelf leren kennen en om leren gaan met vraagstukken.
Interessant!
Welke leerstijl heb jij?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Leon´s UITSLAG OP DE LEERSTIJLTEST
Je hebt een praktische leerstijl.
Dat wil zeggen dat je het liefste leert door te doen. Door dingen (met je handen) uit te proberen, kom je erachter hoe iets in elkaar steekt en in zijn werk gaat. Je gaat daarbij vooral op je gevoel af, zonder meteen heel diep na te denken of te kijken hoe iets moet. Bovendien houd je van duidelijkheid: om iets te leren moet het probleem en/of de leerstof voor jou concreet en helder zijn. Met abstract of onduidelijke informatie kun je niet zo veel. Je leerstijl heeft grote voordelen. Je blijft niet hangen in gedachten of getwijfel, en bent niet bang om iets nieuws te proberen. Je bent actief bezig. Gaat het niet in één keer goed, dat probeer je het gewoon nog een keer.
Jouw motto is:
Niet zeuren, gewoon doen!
Tip: Vertrouw je in álle situaties op de praktische leerstijl dan kun je tegen jezelf aanlopen. Bijvoorbeeld in situaties waarin het probleem of de leerstof niet zo duidelijk is. In dat geval kun je beter eerst even goed kijken en nadenken. Hoe zit het probleem in elkaar? Hoe lost de docent het probleem op? Wat staat er precies in het boek?
Beroep of studie:
Bij deze leerstijl past vooral een 'doe-studie' en/of 'doe-beroep': een beroep waarin je met je handen moet werken of waarin het aankomt op actie en het kordaat nemen van beslissingen. Je moet niet teveel of te diep na moeten denken, maar gewoon kunnen doen waar je goed in bent.
En verder:
Dat je een praktische leerstijl hebt, wil niet zeggen dat je niet op een andere manier kúnt leren of geen andere studies of beroepen kunt doen. Zoals gezegd, beschikken mensen over meerdere leerstijlen. Uit de test kwam dat je minst favoriete stijl de nadenkende leerstijl is.
Mensen met een nadenkende leerstijl leren het liefst door goed na te denken. Ze gebruiken vooral graag het gezonde verstand en houden van redeneren. Ze analyseren de leerstof aandachtig en proberen de grote verbanden er in te ontdekken.
Een reactie posten